Asociatia Studio Zona

arhitectura

Mă bucură tare să avem alături pe prietenii de la Asociatia Studio Zona, oameni care patrimonesc de ceva vreme.

Studio Zona este un proiect de istorie publică, început în 2016 de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Direcțiile de cercetare se concentrează pe istoria urbană și culturală, în special cea a Bucureștiului și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea. Cercetarea noastră utilizează interpretări analitice, antitetice perspectivelor nostalgice despre genealogia orașului așa cum îl știm azi. Investigăm evoluția arhitecturii și a urbanismului, la intersecția dintre memorie, uitare și reprezentare. Inițial, ne-am concentrat analiza pe politicile de locuire și efectele implementării lor, la evoluția parcelărilor și a strategiilor de parcelare, politicile de expropriere din perioada interbelică și naționalizare din anii socialismului de stat. Urmărim să dezvoltăm cercetarea către contextul social și politic al vieții urbane și să regandim aspecte ignorate ale dinamicii urbane. Misiunea asociației este de a încuraja dialogul dintre mediul academic și comunitățile urbane, de acceea am lucrat în dialog constant cu bucureștenii. Între 2015 și 2021, am distribuit peste 10.000 de broșuri și pliante despre parcelările construite între 1898 și 1948 și am organizat ateliere, expoziții, lansări de carte și conferințe legate de aceste subiecte, precum și două cărți dedicate politicilor de locuire din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Andrei Răzvan Voinea (n. 1985 - Câmpina) este istoric, absolvent al Facultății de Istorie (2008), al masteratului de Studii Culturale Britanice (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 2010), ambele în cadrul Universității București și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). Doctor în istoria arhitecturii (UAUIM, 2017). Bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fulbright Visiting Scholar la University of Pittsburgh (2016 - 2017). Autor al cărților: Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948) (Studio Zona, 2018) și Locuințe pentru funcționari și muncitori: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949) (Studio Zona, 2021). Din 2021 este membru al Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului – București.

 

Irina Calotă (n. 1984, București) este arhitect licențiat (2009), master în urbanism (2011) și, din 2013, doctor în arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București. În prezent, este lector universitar în cadrul Departamentului de Istoria&Teoria Arhitecturii „Sanda Voiculescu” din cadrul UAUIM, membru al Asociației Studio Zona și cercetător în domeniul istoriei arhitecturii și orașului, cu publicații în volum (de autor și colective) și în reviste de profil, precum Historia Urbana, Urbanismul, Arhitecura, sITA.

 

 

0 comentarii

Spune-ne părerea ta

Vă rugăm să rețineți că toate comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate