Lansare de Carte: Ipostaze ale locuirii comunităților evreiești din Moldova (1775-1930), Irina Nemțeanu

Lansare de Carte: Ipostaze ale locuirii comunităților  evreiești din Moldova (1775-1930),   Irina Nemțeanu

FUNDAȚIA PENTRU ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SIMETRIA

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Luni, 27 martie 2023, ora 18:00,

Editura Simetria lansează cartea

 

Ipostaze ale locuirii comunităților  evreiești din Moldova (1775-1930),

autoare Irina Nemțeanu,

 

la Librăria Modul Cărturești, str. Academiei nr. 18-20, București.

 

Vor prezenta volumul

  • prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade 
  • lect. dr. Anca Tudorancea
  • conf. dr. Felicia Waldman

 

Cartea aduce în atenția publicului contribuția comunităților evreiești la dezvoltarea urbană a Moldovei istorice, abordând subiectul dintr-o perspectivă culturală cuprinzătoare. Volumul, care însumează 304 pagini color, pune în discuție o temă de cercetare neabordată din perspectiva arhitecturii și a urbanismului istoric în spațiul românesc. Cadrul complex de analiză este aplicat fostelor târguri și târgușoare moldovenești ca spații predilecte ale dezvoltării unor ansambluri urbane de locuire ale acestor comunități, în decursul perioadei 1775-1930. Acest studiu este, totodată, o pledoarie pentru conservarea unor urme infime ale acestor exprimări urbane și arhitecturale, care, deși aparent minore, duc la înțelegerea contemporană a așezărilor istorice moldovenești dintr-o altă fațetă.

 

Autoarea, Irina NEMȚEANU (n. 1989) este arhitect bucureștean, cu studii masterale în arhitectură, gestionarea patrimoniului și design muzeografic, doctor în arhitectură din anul 2020 cu teza „Modele și șabloane spațiale de locuire ale comunităților evreiești așkenaze din Moldova (1775-1930)”. Este dedicată domeniului restaurării și reabilitării patrimoniului construit, precum și cercetării istoriei arhitecturii și urbanismului.

 

Proiectul constituie încă o etapă din programul pe termen lung al Editurii Simetria de promovare a studiilor și cercetărilor ce acoperă golurile și „petele albe” din peisajul istoriografiei și teoriei de arhitectură și urbanism românești.

 

PREȘEDINTE,

Arh. Alexandru Beldiman

Despre publicație:

 

„Locuirea evreiască este analizată succesiv dinspre istoria mare către cea locală, de la macro-teritorial la micro-arhitectural, din interiorul comunității evreiești (prin inextricabila împletire dintre simbolic-religios, sacru și profan, funcțional și prin comportamentul cotidian urban, în spațiul comun public sau domestic și în interiorul locuinței) și din exterior, dinspre contextul-gazdă. Locuirea evreiască nu este privită ca heterotopie, așa cum nu este nici «romantizată»; sub lupa Irinei Nemțeanu, ea este o realitate analizată ca țesut urban specific și ca arhitectură, unde istoria stă în legătură cu formele urbane rezultate din așezarea și diversificarea comunitară evreiască, iar cultura identitară este transferată către structura urbană prin mediul reperelor spațiale specifice, a «șabloanelor spațiale». În felul acesta, autoarea face vizibil un habitat distinct, rezultat din respectarea legilor social-religioase menite locuirii evreilor în medii altele decât Ierusalimul, dar într-un cadru străin spiritual și adesea neprimitor cu care conlucrează.”

(extras din Prefața „Un tablou aproape pierdut”, prof. univ. dr. arh. Ana Maria Zahariade)

 

Publicația a beneficiat de contribuția unei echipe numeroase: Sandra Demetrescu (editor), Octavian Carabela (graphic design), Ruxandra Nemțeanu (consultant științific), Simona Drăgan și Matei Demetrescu (traduceri engleză și germană), Eugenia Petre (redactor) și mulți alții.

 

Cartea a apărut cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură.

Proiect co-finanțat de A.F.C.N. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cartea a apărut și cu sprijinul ARTGLAS S.A. și Fundației Culturale Nostra Missio.

Partener promovare: patrimonescu.ro.

 

0 comentarii

Spune-ne părerea ta

Vă rugăm să rețineți că toate comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate